Om mallen Uppsägning på grund arbetsbrist
Ett besked om uppsägning på grund av arbetsbrist måste vara skriftligt. Något krav på underrättelse före uppsägningen finns inte. Beskedet måste innehålla vissa upplysningar. I den här mallen finns de upplysningar till den anställde som lagen kräver ska finnas i ett uppsägningsbesked.
Tillsammans med mallen får du en pdf-fil som beskriver vilka regler som gäller vid utformandet av uppsägningsbeskedet och vilka uppgifter det ska innehålla.
Lite mer om uppsägning på grund av arbetsbrist
Du har som arbetsgivare alltid rätt att själv bedöma hur många människor du vill sysselsätta med ett visst arbete. Även om en avdelning är lönsam, får du lägga ner den om du vill. Du behöver inte bevisa att det verkligen uppkommer arbetsbrist. Detta avgör du ensam. Arbetsbrist är saklig grund för uppsägning.
Processen att säga upp vid arbetsbrist inleds med MBL-förhandlingar. Du som arbetsgivare ska på eget initiativ inleda förhandlingar med den kollektivavtalsbärande fackföreningen. Har företaget inte tecknat något kollektivavtal är du som arbetsgivare skyldig att inleda förhandlingar med alla fackliga organisationer som har medlemmar som berörs av driftsinskränkningarna. För anställda som inte är fackligt anslutna behöver någon förhandling inte hållas.
Följande uppgifter måste finnas med i uppsägningsbeskedet:
- Den anställdes namn.
- Dagen för anställningens upphörande.
- Att orsaken till uppsägningen är arbetsbrist.
- Om den anställde har företrädesrätt till återanställning, och att han eller hon i sådant fall måste göra anspråk på företrädesrätten. (För företrädesrätt krävs att den anställde varit anställd hos arbetsgivaren under mer än tolv månader de senaste tre åren före uppsägningen.)
- Information om hur den anställde ska bete sig om denne vill få beskedet om uppsägning ogiltigförklarat i domstol eller begära skadestånd.
I beskedet bör du även skriva in
- uppsägningstidens längd
- när anställningen kommer att upphöra
- vem som är företagets kontaktperson i den här frågan.