Aktiebolag i förhållande till andra företagsformer
Bättre skyddad ekonomiskt
Om din verksamhet innebär en ekomisk risk är aktiebolagsformen att föredra. Visserligen klarar du dig oftast inte helt utan ansvar vid en konkurs, men du är i alla fall bättre skyddad än om du har handelsbolag eller enskild firma.
Tyngre administration i aktiebolag
Trots vissa förenklingar på senare år är bestämmelserna för aktiebolag ganska krångliga. Om du driver bolaget själv, dvs du är enda aktieägare, sitter ensam i styrelsen och själv är anställd framstår det närmast som löjligt att ha bolagsstämma och styrelsemöten som ska protokollföras. Men så måste det göras, annars uppfylls inte kraven i aktiebolagslagen.
I vår bok Eget aktiebolag kan du läsa mer om hur ett litet aktiebolag fungerar och vad som är viktigt att tänka på när det gäller både juridiken och beskattningen.
Krav på bokslut och årsredovisning
Alla aktiebolag samt de handelsbolag som har minst en juridisk person som delägare, måste för varje räkenskapsår upprätta en offentlig årsredovisning.
Handelsbolag med enbart människor som delägare samt enskilda firmor måste upprätta ett årsbokslut (får upprätta ett förenklat årsbokslut om nettoomsättningen är högst 3 miljoner kr). Större enskilda firmor och handelsbolag med enbart människor som delägare måste upprätta årsredovisning om de uppfyller kraven på att räknas som större företag.
Ett företag räknas som mindre så länge det inte överskrider två av följande villkor:
- 80 milj kr i omsättning
- 40 milj kr i balansomslutning
- 50 anställda.
Övriga företag räknas som större företag.
Aktiebolag måste årligen upprätta årsredovisning oavsett omsättning, tillgångsvärde och antal anställda.
Revision enbart i större aktiebolag
I enskild näringsverksamhet och handelsbolag med enbart människor som delägare behövs normalt ingen revisor som granskar räkenskaperna och förvaltningen, om inte företaget är klassat som ett större företag.
Mindre ekonomiska föreningar behöver varken ha godkänd eller auktoriserad revisor, utan det räcker med någon som har tillräckliga ekonomiska kunskaper för att kunna göra en korrekt revision.
Aktiebolag, handelsbolag med minst en juridisk person som delägare och större ekonomiska föreningar måste ha en kvalificerad revisor. Små privata aktiebolag slipper numera revision. Privata aktiebolag som uppfyller minst två av följande kriterier måste dock ha en kvalificerad revisor:
- fler än 3 anställda (i medeltal)
- mer än 1,5 miljoner kr i balansomslutning
- mer än 3 miljoner kr i nettoomsättning
Aktiekapitalet
Det lägsta tillåtna aktiekapitalet för privata aktiebolag är 25 000 kr. Innan du kan registrera ett aktiebolag måste du alltså ha ett aktiekapital på minst 25 000 kr.
Aktiebolaget är den enda företagsformen där det finns krav på insatskapital. Kapitalet stannar i bolaget och utgör rörelsekapital i den nystartade verksamheten. Aktiekapitalet kan bestå av annat än pengar (så kallad apportegendom), t ex maskiner eller andra tillgångar.
Aktiekapitalet måste vara något sånär intakt. Så snart det egna kapitalet (tillgångar minus skulder) understiger hälften av aktiekapitalet måste en kontrollbalansräkning upprättas. Därefter har bolaget åtta månader på sig att återställa hela aktiekapitalet. Annars måste bolaget likvideras (läggas ned).
Driver du företaget vidare trots att det borde likvideras blir styrelseledamöterna personligt ansvariga för de skulder som uppstår därefter.
När man gör affärer med ett aktiebolag kan man därför vara något säkrare på att det finns tillgångar i aktiebolaget än då man gör affärer med företag som bedrivs i andra företagsformer.
Skatt
Ett aktiebolag betalar bolagsskatt med 20,6 % av vinsten. Som delägare skattar du som en vanlig anställd för det som du tar ut som lön ur bolaget.
Om du säljer aktierna i ditt aktiebolag gör du en kapitalvinstberäkning. En viss del av vinsten blir kapitalbeskattad och en del kan bli beskattad i tjänst.