Fakta om deklaration
När ska deklarationen lämnas?
Inkomstdeklarationen ska vara inlämnad senast 2 maj.
Juridiska personer, t ex aktiebolag och ekonomiska föreningar, deklarerar numera rullande utifrån räkenskapsår med fyra olika inlämningstillfällen (se tabellen).
Bokslutsdatum | Deklaration på pappersblankett | Elektronisk deklaration |
31/1, 28-29/2, 31/3 eller 30/4 | 1 november | 1 december |
31/5 eller 30/6 | 15 december | 15 januari |
31/7 eller 31/8 | 1 mars | 1 april |
30/9, 31/10, 30/1 eller 31/12 | 1 juli | 1 augusti |
Förseningsavgift
Förseningsavgiften är 1 000 kr om du lämnar deklarationen för sent, men senast 2 augusti. Lämnar du den senare men före 2 oktober kostar det 2 000 kr (5 000 kr respektive 10 000 kr för aktiebolag). Lämnar du den ännu senare blir avgiften 3 000 kr (15 000 kr för aktiebolag). Avgiften är inte avdragsgill, så du måste betala med beskattade pengar.
Anstånd
Om du inte kan få deklarationen klar i rätt tid, kan du begära anstånd hos Skatteverket. Du kan få anstånd om du är sjuk, bortrest en längre tid eller inte kan få hjälp med deklarationen i tid.
Rätt blanketter
De blanketter du ska använda beror på vilken företagsform du har. Dels ska du själv som ägare deklarera och dels ska du deklarera företaget.
Inkomstdeklaration
Inkomstdeklarationsblanketter med förtryckta uppgifter skickas ut i slutet av mars eller i början av april. Det finns enbart förtryckta blanketter. Om du behöver en dubblett av den förtryckta blanketten kan du beställa en från Skatteverket. Du får också en specifikation över kontrolluppgifter och en preliminär skatteberäkning från Skatteverket.
De allra flesta behöver bara deklarera på den första sidan av blanketten. Men du som bedriver näringsverksamhet ska även deklarera på den andra sidan.
Blankett INK1 är din huvudblankett. Alla andra blanketter är bilagor i din deklaration, t ex N-blanketterna. På blankett INK1 sammanställs dina inkomster och avdrag från tjänst, kapital och näringsverksamhet. Det är också den här blanketten du undertecknar och därigenom försäkrar att uppgifterna i deklarationen är riktiga.
Handelsbolag och aktiebolag har egna huvudblanketter men som ägare måste du i din deklaration ändå lämna en bilaga med uppgifter om företaget (blankett N3A eller K10).
Enskild firma – NE
Har du enskild näringsverksamhet deklarerar du på blankett NE som är näringsbilagan för enskilda näringsidkare. NE-blankettens första sida är identisk med det förenklade årsbokslut som flertalet enskilda näringsidkare får upprätta.
Handelsbolag
Alla handelsbolag ska göra bokslut för varje verksamhetsår. Ett handelsbolag med människor som delägare måste ha kalenderår som räkenskapsår.
Det här är en nackdel jämfört med aktiebolagen som får ha brutet räkenskapsår och på så vis kan få längre tid på sig att göra bokslutet och förbereda deklarationen. Handelsbolag med enbart aktiebolag eller ekonomiska föreningar som delägare kan ha brutet räkenskapsår.
Har du kommanditbolag gäller samma regler som för vanliga handelsbolag. Du använder också samma blanketter när du deklarerar. Det är bara reglerna för inkomstuppdelningen som är annorlunda.
Inkomstdeklaration 4 är handelsbolagets huvudblankett. I den ingår ett räkenskapsschema där du visar upp bolagets balans- och resultaträkning. Dessutom gör du skattemässiga justeringar på blankett 4 och lämnar alla uppgifter om bolaget. Blanketten ska undertecknas av någon av firmatecknarna.
Blankett N3A
Varje bolagsman fyller också i en blankett N3A, Andel i handelsbolag. Den blir en bilaga till din egen deklaration.
Denna blankett visar din andel av resultatet från bolaget. Dessutom ska du här ta upp inkomster och avdrag som bara rör dig och inte själva handelsbolaget. Det är t ex
- förmånsvärden för bil, bostad och liknande
- räntefördelning, periodiseringsfond och expansionsfond
- egenavgifter och löneskatt
- premier för pensionsförsäkringar och särskild löneskatt på dessa
- justerad anskaffningsutgift för bolagsandelen
- sjukpenning
- bilresor åt handelsbolaget och till och från arbetet
- uppgifter om ersättningar från fåmansägt handelsbolag.
Handelsbolagsdelägare som är juridiska personer använder blankett N3B.
Aktiebolag och ekonomiska föreningar
Aktiebolag och ekonomiska föreningar är alltid deklarationsskyldiga och gör alltid bokslut oavsett inkomstens storlek. Aktiebolag och ekonomiska föreningar kan ha kalenderår eller brutet räkenskapsår.
Deklarationen för bolaget (eller föreningen) lämnar du på en blankett som heter inkomstdeklaration 2. Den innehåller ett räkenskapsschema som motsvarar bokslutet.
Blankett K10
Har du ett fåmansbolag (se nedan) ska du också lämna blankett K10 när du lämnar din egen inkomstdeklaration. Där beräknar du bland annat utdelning från bolaget och kapitalvinst (reavinst) när du säljer fåmansaktier.
Som fåmansföretag räknas svenska aktiebolag och ekonomiska föreningar
- där fyra eller färre människor äger så många aktier eller andelar att dessa personer tillsammans har mer än hälften av rösterna för aktierna eller andelarna i företaget (denna definition kallas huvuddefinitionen)
- vars verksamhet är uppdelad på verksamhetsgrenar som är oberoende av varandra och där en delägare genom ägande, avtal eller på något annat sätt har den verkliga bestämmanderätten över en sådan verksamhetsgren och självständigt kan förfoga över resultatet (denna definition kallas den subsidiära definitionen eller filialregeln).