Fakta om årsredovisning och årsbokslut
Årsredovisning
Vissa företag måste göra en årsredovisning. Det gäller:
- aktiebolag
- ekonomiska föreningar
- handelsbolag i vilka en eller flera juridiska personer är delägare
- finans- och försäkringsföretag
- stiftelser (dock inte tryggandestiftelser)
- större enskilda firmor och större handelsbolag med fysiska personer som delägare.
Årsredovisningen är den offentliga versionen av årsbokslutet. Förutom balans- och resultaträkningar med tilläggsupplysningar innehåller årsredovisningen en förvaltningsberättelse och ibland även en finansieringsanalys.
Förvaltningsberättelsen ska komplettera den information som lämnas i årsredovisningens övriga delar. Den ska också ge en rättvisande översikt över
- utvecklingen av företagets verksamhet,
- företagets ställning och
- företagets resultat.
Förvaltningsberättelsen ska även innehålla styrelsens förslag till hur resultatet ska disponeras. Ska något delas ut till ägarna eller ska hela resultatet sparas i företaget (balanseras i ny räkning)?
Årsredovisningen ska vara överskådlig och ge en rättvisande bild av företaget. Den är en offentlig handling och ska lämnas till Bolagsverket inom sju månader från räkenskapsårets slut.
Årsbokslut
Företag som inte behöver göra en årsredovisning ska istället göra ett årsbokslut. Årsbokslutet, som inte är offentligt, sammanfattar de affärshändelser som ägt rum under året och består av tre delar:
- balansräkning
- resultaträkning
- tilläggsupplysningar (noter).
Årsbokslutet är balansräkningen per räkenskapsårets sista dag och resultaträkningen för hela räkenskapsåret. Du kan givetvis göra bokslut när som helst under räkenskapsåret, oftast görs detta vid månads-, kvartals-, tertials- eller halvårsskiften.
Till årsbokslutet ska det finnas ett antal tilläggsupplysningar. Upplysning ska bland annat lämnas om principerna för värdering av tillgångar, avsättningar och skulder. Tilläggsupplysningarna ska även specificera och förtydliga informationen i övriga delar av bokslutet.
Årsbokslutet ska vara klart så snart som möjligt, dock senast 6 månader efter räkenskapsårets slut.
Mindre enskilda firmor och handelsbolag med endast fysiska personer som delägare med en omsättning på högst 3 miljoner kronor kan upprätta ett förenklat årsbokslut.