Lite om redovisning
Redovisning innebär bland annat att registrera, bearbeta och rapportera information som ska underlätta beslut i ekonomiska frågor.
Begreppen redovisning och bokföring används ofta för ungefär samma saker. De företag som tidigare kallades bokföringsbyråer kallas idag oftast redovisningsbyråer.
Bokföringen är den del av redovisningen som innebär att uppgifter förs in i en bokföringsbok eller uppgifter registreras i ett bokföringsprogram.
Arkiveringen, uppläggningen av redovisningssystemet, avstämningen och framtagandet av månadsrapporter hör också till bokföringen.
Redovisningen innebär även annat än bokföring, t ex analys av rapporter, uppläggning av budget, upprättande av bokslut, mm.
Syftet med redovisningen
Förutom att vara underlag för moms och deklaration så görs bokföringen också för att du ska ha kontroll på verksamheten och som ett nödvändigt underlag för beslut om framtida åtgärder, investeringar mm. Det ger dig t ex svar på frågorna:
- Tjänar vi några pengar?
- Har vi pengar att betala våra leverantörsfakturor med?
- Hur har företaget utvecklats genom åren?
Redovisningen i praktiken
Att sköta redovisningen i ett företag innebär flera saker. Alla dokument
som berör ekonomin ska sparas och ordnas så att du lätt kan hitta allt. Det är t ex
- verifikationer
- kontrakt
- pantbrev
- saldobesked
- brev.
Du bör också lägga upp en samlingsplan (systemdokumentation). Det är en beskrivning av hur redovisningen är organiserad i just ditt företag eller din förening.
Vad ska bokföras?
Alla affärshändelser som påverkar företagets ekonomiska ställning ska bokföras. Det kan handla om kvitton på inköp och försäljningar, fakturor för inköp och försäljningar, insättningar på bankkonton och uttag från bankkonton, betalningar till Skatteverket och utbetalningar
från Skatteverket, löner till personal, etc.
Offerter, följesedlar, orderbekräftelser och de flesta avtal ska inte bokföras eftersom dessa inte direkt påverkar företagets ekonomiska ställning. Men vissa avtal, t ex ett kontrakt för ett avbetalningsköp av en maskin, ska bokföras eftersom en skuld uppkommer i och med kontraktet.
Bokföringslagen
Bokföringslagen (BFL) innehåller bestämmelser om bland annat:
- vem som är bokföringsskyldig,
- räkenskapsår,
- löpande bokföring,
- arkivering,
- hur den löpande bokföringen ska avslutas (årsbokslut eller årsredovisning), och
- vad ett årsbokslut ska bestå av.
Bokföringslagen innehåller inga regler för hur de olika posterna i ett årsbokslut eller i en årsredovisning ska värderas. Istället hänvisas bokföringsskyldiga som ska upprätta årsbokslut eller årsredovisning till årsredovisningslagen (ÅRL).
God redovisningssed
Bokföringsskyldigheten ska fullgöras på ett sätt som överensstämmer med god redovisningssed. Eftersom bokföringslagen inte reglerar i detalj hur bokföringen ska göras, behövs regler och principer som styr detta.
Vi som arbetar med redovisningsfrågor kommer så gott som dagligen i kontakt med begreppet god redovisningssed. Innebörden av detta något abstrakta begrepp är sammantaget den praxis som utarbetas av olika organisationer inom redovisningsområdet. Den formella definitionen lyder: en faktiskt förekommande praxis hos en kvalitativt representativ krets av bokföringsskyldiga.
God redovisningssed ska, som ett komplement till lagstiftningen på redovisningsområdet (framförallt bokföringslagen och årsredovisningslagen), vägleda oss i redovisningsarbetet.
Bland de organisationer som har till uppgift att utveckla den goda redovisningsseden finns:
- Bokföringsnämnden (BFN) som har huvudansvaret för att utveckla god redovisningssed.
- Rådet för finansiell rapportering som har till uppgift att utarbeta rekommendationer för (noterade) företags koncernredovisning.
I våra redovisningsböcker läser du om hur du i praktiken jobbar med redovisningen i ditt företag eller din organisation.