Fler skatteplaneringstips
Karensbolag – 5/25-bolag – trädabolag (aktiebolag)
Om du som aktieägare upphör att vara verksam i betydande omfattning i fåmansföretaget (och inte heller någon närstående är aktiv i bolaget), räknas aktierna ändå som kvalificerade under resterande del av det beskattningsåret (kalenderåret) och under de följande fem beskattningsåren (kalenderåren). Detta innebär i praktiken att det handlar om en sexårsperiod.
Dessa regler gör det möjligt att lägga ett bolag i malpåse under en femårsperiod för att invänta att reglerna om kvalificerade aktier ska upphöra att gälla. Karensbolag brukar man tala om på grund av den femåriga karenstiden men man brukar också kalla dessa bolag för trädabolag.
Därefter kan aktierna avyttras enligt reglerna om onoterade aktier som inte är kvalificerade, dvs med 25% kapitalskatt på hela kapitalvinsten.
Nystartad – utnyttja reglerna om kvittning mot andra inkomster! (enskild näringsverksamhet)
Skatteplanering kan ibland vara av det enkla slaget, t ex när du startar din enskilda firma. Underskott i nystartad aktiv näringsverksamhet får nämligen kvittas mot andra förvärvsinkomster, dvs inkomst av tjänst och inkomst av andra näringsverksamheter. Oftast görs kvittningen mot inkomst av tjänst – det är ju vanligt att man under ett uppstartsskede finansierar sitt företagande genom en anställningsinkomst. Kvittningen gör du som ett allmänt avdrag på deklarationsblankett INK1.
Höj din lön och sänk skatten på utdelningen (aktiebolag)
För den som har möjlighet att utnyttja löneunderlaget (vilket man i ett enmansbolag med bara ägarlönen kan göra redan vid en månadslön på ca 33 000 kr), kan det vara lönsamt att ta ut mer av bolagets överskott som lön. Detta trots krav på en viss lön för aktieägaren enligt spärregeln.
Nu är det inte alla förunnat att driva så lönsamma företag att man kan ta ut hela gränsbeloppet (inklusive lönebaserad utdelning) varje år. Men ett outnyttjat gränsbelopp ett år övergår till att bli ett sparat utdelningsutrymme nästa år, dessutom med ränteuppräkning. Efter några år kan det sparade utdelningsutrymmet uppgå till ansenliga belopp vilket innebär att du vid en framtida utdelning eller försäljning av ditt bolag kan skatta 20%.
Beräkna alltid kapitalunderlaget för räntefördelning! (enskild firma)
Även om du inte utnyttjar räntefördelning, bör du beräkna kapitalunderlaget och sparad räntefördelning varje år. Beloppet kan nämligen sparas och utnyttjas kommande år. I och med ränta på ränta-effekten kan du ha ett stort sparat belopp att använda för att exempelvis kvitta mot återförda periodiseringsfonder när du någon gång i framtiden lägger ner den enskilda näringsverksamheten. En annan situation är att du säljer en näringsfastighet, exempelvis en skogsfastighet, med vinst och då återlägger gjorda värdeminskningsavdrag och skogsavdrag i näringsverksamheten.
Inlåning till bolaget (aktiebolag)
Om du lånar ut pengar till ditt bolag har du möjlighet att ta ut lågbeskattad ränta. Räntan tar du upp till beskattning i inkomstslaget kapital på samma sätt som alla andra räntor, och du betalar 30% skatt på räntebeloppet.
Se upp med att ta ut för hög ränta på din inlåning – överränta räknas som lön för aktiva delägare och som utdelning för passiva delägare.