Fler frågor och svar om ideella föreningar
Öppen eller sluten medlemsantagning?
I stadgarna ska det finnas regler om hur man blir medlem. De flesta ideella föreningar har öppen medlemsantagning. Det finns dock vissa föreningar som vänder sig till en speciell grupp av människor, exempelvis en villaförening på en viss gata, eller en förening för revisorer. Exempel på föreningar där medlemmarna antas genom rekommendationsbrev är Lions, Rotary och andra mer eller mindre slutna ordenssällskap. För att bli skattebefriad (egentligen heter det begränsat skattskyldig) ska föreningen ha en öppen medlemsantagning.
Om en person kan misstänkas komma att motarbeta föreningens intressen kan styrelsen eller föreningsstämman avslå hans eller hennes medlemsansökan. Man bör dock vara försiktig med att vägra någon medlemskap. Möjligtvis när det är fråga om kända sabotörer eller människor som man vet är urusla betalare. Vägrat medlemskap ska kunna motiveras, helst skriftligt. Motiven för vägrat medlemskap bör finnas med i stadgarna.
Uteslutning av medlem ur föreningen
En medlem som motarbetar föreningens ändamål kan bli utesluten.
Uteslutningen beslutas normalt av föreningsstämman, men även styrelsen kan av praktiska skäl fatta detta beslut om stadgarna tillåter. Innan en medlem utesluts bör hen få tillfälle att yttra sig. Om medlemmen inte godtar beslutet om uteslutning, kan hen vända sig till tingsrätten och yrka att beslutet om uteslutning upphävs. Detta är dock ytterst ovanligt i ideella föreningar.
Föreningen måste ha sakliga skäl för uteslutningen innan beslutet fattas. Personmotsättningar är inte tillräcklig orsak för uteslutning. En uteslutning bör göras skriftligt.
Regler för uteslutning bör finnas med i stadgarna.
Behöver föreningen ha ett dataskyddsombud?
Vissa föreningar behöver utse ett dataskyddsombud. Dataskyddsombudets roll är att kontrollera att ni följer dataskyddsförordningen inom organisationen, genom att till exempel utföra kontroller och informationsinsatser.
Exempel på föreningar som kan behöva utse ett dataskyddsombud:
- religiösa och politiska föreningar
- föreningar som riktar sig mot människor med funktionsnedsättningar
- hbtqi-föreningar.