Fördelar och nackdelar med aktiebolag
När du startar en verksamhet kan det vara svårt att veta vilken företagsform du ska välja. Rådet brukar vara att börja med att driva verksamheten som en enskild firma. Sedan när verksamheten börjar bli riktigt lönsam kan du övergå till aktiebolag. Du bör alltså inte välja aktiebolag från början, om du under de första åren räknar med att det kan bli förluster. Aktiebolagsformen är dock att föredra om verksamheten innebär ekonomiska risker.
Fördelar med aktiebolag
Image och anseende
Företagets varumärke är något som är väldigt viktigt och ofta spenderas stora summor pengar på att vårda detta. Det går inte att förneka att ett aktiebolag ofta upplevs som mer seriöst än en enskild firma. Statusen brukar höjas med ett AB i firmanamnet och eventuellt också titeln VD på visitkortet. Det upplevs som lite finare kanske, mer som ett riktigt företag. Något som egentligen är lite konstigt eftersom en enskild näringsidkare tar större risker och kan sätta hela sin privatekonomi på spel om företaget går omkull. Faktum är att leverantörer och andra fordringsägare bör ha större möjlighet att få betalt för sina fordringar från en enskild näringsidkare än från ett aktiebolag. Om aktiebolaget går i konkurs upphör det ju medan delägare i handelsbolag och enskilda näringsidkare i princip kan jagas livet ut med inkassokrav, betalningsförelägganden och utmätningar.
Väldigt gynnsamma utdelningsregler
Skattereglerna för utdelning är väldigt generösa och gynnsamma för den som är ägare till ett aktiebolag. Varje år får du nämligen tillgodoräkna dig ett stort utdelningsutrymme, om du själv eller någon närstående är verksam i ditt bolag. Det är på deklarationsblankett K10 som du ska deklarera den utdelning som du har tagit ut. Utdelningsutrymmet är minst 2,75 inkomstbasbelopp, dvs 195 250 kr för inkomståret 2023, detta enligt den så kallade schablonregeln (förenklingsregeln). Efter ett antal år kan det bli stora belopp eftersom utdelningsutrymmet kan sparas och räknas upp med en ränta. Du som ägare beskattas med bara 20 % kapitalskatt (2/3 x 30 %) när bolaget beslutar om utdelning.
Tack vare regeln om lönebaserad utdelning kan du få tillgodoräkna dig ännu högre utdelningsutrymmen. Detta om du har högre lönesummor i aktiebolaget. Har du sammanlagda förvärvsinkomster under året som ligger över brytpunkten för statlig inkomstskatt är utdelning intressant att ta ut. Är verksamheten nystartad är detta kanske inte alltid troligt.
Sjukpenning
När man har ett aktiebolag är det normalt lättare, jämfört med enskild firma, att få en rimlig sjukpenninggrundande inkomst (SGI) fastställd. Försäkringskassan kan enkelt fastställa vilken månadslön du har och därmed också vilken sjukpenning du har rätt till.
Om du vill nyttja skattefria förmåner
När det gäller skattefria förmåner kan de flesta av dessa förmåner endast ges ut till anställda. Det gäller bland annat personalvårdsförmåner som motion och personalfika, företagshälsovård, julgåva och minnesgåva vid högtid. Som ägare till ett aktiebolag räknas du som anställd och kan utnyttja de skattefria förmånerna. Däremot räknas du inte som anställd om du driver enskild firma eller handelsbolag. Då kan du inte erbjuda dig själv förmåner.
Samma sak gäller om man har en lokal i bostaden som företaget kan hyra. Den kapitalbeskattade hyran och avdraget i bolaget ger då ett klart bättre skattemässigt utfall än det lilla avdrag som man kan få i en enskild firma för lokalkostnader i bostaden. Dessutom är det mer fördelaktigt att ha icke avdragsgilla kostnader i ett aktiebolag än i en enskild firma, även om det sannolikt inte är något man strävar efter. I en enskild firma blir nämligen effekten densamma som att betala privat medan det i ett aktiebolag ”enbart” blir ett tapp på 20,6 % (bolagsskatten).
Nackdelar med aktiebolag
Omfattas av sjuklönesystemet samt högre sociala avgifter
Som ägare i ett aktiebolag omfattas du av systemet med sjuklön. Det är en nackdel eftersom aktiebolaget måste stå för din ersättning vid sjukdom, dvs betala sjuklön, under de första 14 dagarna. Först från och med dag 15 kan du få ersättning (sjukpenning) från Försäkringskassan, medan du i enskild näringsverksamhet och handelsbolag själv väljer antalet karensdagar (minst 1 och högst 90) innan Försäkringskassan betalar sjukpenning.
När det gäller socialavgiftsnivån är den högre i ett aktiebolag än i en enskild firma. Egenavgifterna är nämligen bara 28,97 % jämfört med arbetsgivaravgifterna på 31,42 %. Det är för den som har normalnivån (miniminivån) med 7 karensdagar i sjukförsäkringen som denna nivå gäller, väljer man fler karensdagar gäller lägre egenavgifter. På vinster upp till 200 000 kr gäller dessutom en generell nedsättning av egenavgifterna med 7,5 procentenheter, vilket vid normalnivån 7 karensdagar ger egenavgifter på denna del av vinsten på bara 21,47 %.
Det kan vara intressant för den som har ett aktiebolag och som närmar sig 61-årsstrecket att komplettera med en enskild firma. Enskilda näringsidkare och delägare i handelsbolag gynnas nämligen av en särskild regel som innebär att det bara blir 16,36 % (10,21 + 6,15) egenavgifter på överskott i den enskilda firman. Det gäller för de som tar ut full ålderspension hela året och som har fyllt 61 år. Det betyder att hela pensionen från Pensionsmyndigheten, inklusive premiepensionen, måste tas ut från januari till december. Därmed är det inte lika fördelaktigt att ha ett aktiebolag som en enskild firma i detta fall.
Ej lämpligt för vissa branscher
För kulturarbetare kan aktiebolagsformen vara olämplig. De får nämligen inte kvitta underskott av konstnärlig eller litterär näringsverksamhet mot inkomst av tjänst om de har ett aktiebolag. Däremot kan de göra det om de har enskild näringsverksamhet eller handelsbolag. Är du bildkonstnär är aktiebolagsformen extra ofördelaktig, eftersom du då måste redovisa 25 % moms på konstverken istället för 12 % eller ingen moms alls.
I aktiebolag får du inte göra avsättning till upphovsmannakonto, men tar du själv ut royalty från ditt bolag gäller bestämmelserna om upphovsmannakonto också för dessa inkomster. Aktiebolagsformen kan emellertid vara fördelaktig för ”lönsamma” bildkonstnärer och för kulturarbetare som sysslar med annat än bildkonst, t ex författare, eftersom man då ändå redovisar moms utan begränsningar. Du kan läsa mer om detta i Kulturarbetarboken.
När det gäller lantbruk förekommer det att själva fastigheten bedrivs som enskild näringsverksamhet medan man lägger in driften av lantbruket i ett aktiebolag. Det är mer eller mindre omöjligt för aktiebolag att förvärva lantbruksfastigheter på grund av kravet på förvärvstillstånd. Fördelarna med att driva lantbruk i aktiebolagsform är alltså inte så stora, åtminstone inte ur skattesynpunkt, med tanke på möjligheterna till räntefördelning och expansionsfond i enskild näringsverksamhet. Du kan läsa mer om detta i boken Jord- & skogsbruk.