Om mallen Hyresavtal, lös egendom
Ett hyresavtal som gäller lös egendom behöver inte vara skriftligt. Muntliga avtal är lika bindande men det är av bevisskäl naturligtvis bäst med skriftliga. Med lös egendom menas lösa saker som bilar, maskiner, bostadsrätter, båtar mm. Den här mallen kan användas vid uthyrning både till näringsidkare och till konsumenter.
Tillsammans med mallen får du en pdf-fil som beskriver vilka regler som gäller vid utformandet av avtalet och vilka uppgifter det ska innehålla.
Litet mer om hyresavtal lös egendom
Hyresavtalet ska specificera hyresobjektet. Detta kan parterna göra genom att ange t ex hyresobjektets märke, modell, artikelnummer, fabrikat, årsmodell, registreringsnummer, tillverkningsnummer.
Av avtalet ska hyrestidens längd framgå. Hyresavtalet kan träffas för bestämd eller obestämd tid. Om avtalet gäller tills vidare bör avtalet kunna sägas upp med en viss uppsägningstid. Även om avtalet gäller en viss bestämd tid kan parterna komma överens om att hyrestagaren har rätt att återlämna hyresobjektet i förtid.
Hyresavgiften kan bestå av ett fast pris plus ett rörligt pris per dag eller per mil (om det gäller t ex bilhyra eller liknande). Vid hyresavtal som sträcker sig över flera månader brukar avgiften vara per månad. Hyresavgiften kan också bestå av ett fast pris för hela hyresperioden.
Priset ska anges med eller utan moms. Vid avtal med konsumenter ska priset vara inklusive moms.
Uthyraren har enligt räntelagen rätt att ta ut dröjsmålsränta från förfallodagen, om förfallodagen är bestämd i förväg. Är inte förfallodagen bestämd i förväg har uthyraren rätt att ta ut ränta tidigast 30 dagar efter fakturadagen. Vid fakturering till konsument måste uthyraren ange i fakturan att dröjsmålsränta kommer att tas ut vid sen betalning.
Avtalet bör ange om det är hyrestagaren som ska hämta hyresobjektet hos uthyraren eller om uthyraren ska leverera det till hyrestagaren. Är det uthyraren som ska leverera objektet, är det viktigt att komma överens om vem som ska stå för fraktkostnaden.
En viktig del av avtalet är vem som ansvarar för skador på hyresobjektet. Därför är det bra att reglera i hyresavtalet vad som händer om hyresobjektet skadas under hyrestiden. Utgångspunkten är att uthyraren är ansvarig för uppkomna fel och vid olyckshändelser. Hyrestagaren har dock en allmän vårdplikt. Hyrestagaren kan därför bli ansvarig om skadan beror på att han varit oaktsam.