Om mallen Sekretessavtal (NDA)
För att komplettera det lagstadgade skyddet och för att närmare specificera sekretesskyldigheten mellan två företag som samarbetar kan parterna ingå ett sekretessavtal. Avtalet innebär vanligtvis att en avtalspart förbjuds att avslöja konfidentiell information om motpartens företag.
Sekretessavtal benämns även ofta Non Disclosure Agreement (NDA).
Tillsammans med mallen får du en pdf-fil som beskriver de vanligaste villkoren i sekretessavtal och vilka uppgifter avtalet bör innehålla.
Litet mer om sekretessavtal
Syftet med ett sekretessavtal är att skydda företagshemligheter. En utgångspunkt är därför att definiera all yppad information som konfidentiell och undanta viss specifik information som t ex är allmänt känd eller som parten redan känner till.
Avtalet kan också specifikt definiera vilken information som anses vara konfidentiell. På så sätt vet parterna vad sekretessen omfattar (t ex affärskoncept, marknadsplaner, kund- och leverantörslistor, tekniska lösningar mm). Det kan också vara så att sekretessen enbart ska vara begränsad till viss information eller till ett visst projekt eller liknande.
! Observera att sekretessavtalet kan utökas till att, förutom företagshemligheter, även omfatta exempelvis resultatet från parternas samarbete. Detta är vanligt om avtalet gäller utveckling av en produkt eller liknande.
Sekretessen omfattar den konfidentiella informationen enligt definitionen i avtalet.
Ska sekretessen ha undantag bör dessa framgå av sekretessavtalet. Den konfidentiella informationen kan exempelvis få föras vidare om det krävs för att avtalet ska kunna fullgöras, om det finns samtycke till detta eller om det inte är till skada för företaget.
Av sekretessavtalet bör det framgå vilka inblandade parter som omfattas respektive inte omfattas av sekretesskyldigheten. Sekretessen kan t ex begränsas till att inte omfatta konsulter till en uppdragstagare (så att denne kan utföra sitt uppdrag).