Sammanfattning
- 35,7 procent av mikroföretagarna svarar att de skulle vilja anställa någon till företaget.
- 57 procent har någon form av anställningsbehov.
- Det största hindret för att anställa är kostnaderna.
- Nära en fjärdedel av mikroföretagen ser en sänkning av arbetsgivaravgiften som den enskilt viktigaste företagarfrågan i höstens riksdagsval.
- Endast 7,5 procent av företagen i undersökningen har nyttjat växa-stödet tidigare.
- I nio procent av fritextsvaren uppges bristande eller ingen kännedom om växa-stödet.
- Osäkerhet kring hur reglerna ska tolkas uppges vara ett stort hinder bland de som känner till stödet men valt att inte nyttja det.
- Det finns enligt SCB i dag 88 518 företag som saknar anställda och 149 239 företag med 1–9 anställda.
- Företagen som har 1–9 anställda sysselsätter totalt 384 952 personer medan de företag som har 1–49 anställda sysselsätter 267 779 personer.
- Växa-stödet har potentialen att skapa tusentals jobb om det förenklas och tillgängliggörs för fler.
Metodik och urval
Undersökningen genomfördes i januari 2022 i form av en enkät som gick ut till solo- och mikroföretag i Björn Lundéns kundregister. Enkäten besvarades av 480 företag. Frågor ställdes bland annat om företagens anställningsbehov, hinder för att anställa och hur växa-stödet kan påverka företagens vilja att anställa. Utöver detta har Björn Lundén gett SCB i uppdrag att ta fram dagsaktuella siffror över hur många som sysselsätts i små- och mikroföretag i Sverige. Detta i syfte att kunna göra en uppskattning av hur många nya jobb som kan skapas om en del av dessa skulle nyttja växa-stödet.
Resultat
På fråga 1 Vilken bransch tillhör ditt företag? kartläggs företagets branschtillhörighet. Det finns en överrepresentation av företag inom branschen ekonomi/redovisning (44 procent av det totala antalet svar) bland företagen som besvarat enkäten. Svarsfördelningen redovisas därför även separat för branschen ekonomi/redovisning respektive övriga branscher (ekonomi undantagen) för två av de mest centrala frågorna i enkäten (4 Skulle du vilja anställa någon till företaget? och 5 Vad är det främsta hindret till att du ska anställa någon?).
På fråga 2 Vilken företagarfråga anser du är viktigast i riksdagsvalet i september? svarar nästan en fjärdedel (23,8 procent) Sänkning av arbetsgivaravgiften. Minskad regelbörda (19,8 procent) och förenklingar av olika regelverk (skatte- och momsregler, arbetsrätts-, branschspecifika och sjuklöneregler) utgör tillsammans 48,8 procent, alltså nästan hälften av alla svar.
I gruppen som svarar Annan och kommenterar sitt svar i det fria kommentarsfältet är energipolitik och långsiktighet i regelverk värda att nämna.
På fråga 3 Har du några anställda i ditt företag? svarar 37,4 procent av företagen Ja. Hälften av företagen (50,5 procent) svarar Nej och 12,1 procent har tidigare haft anställda men har det inte idag.
På fråga 4 Skulle du vilja anställa någon till företaget? svarar 35,7 procent Ja eller Har redan anställda i företaget men vill anställa fler. 64,3 procent svarar Nej.
Bryter man ut branschen ekonomi/redovisning (som är överrepresenterad i enkäten) blir resultatet för företagare inom ekonomi/redovisning 33 procent Ja och 67 procent Nej. För övriga branscher (exklusive ekonomi/redovisning) blir resultatet 36,1 procent Ja och 63,9 procent Nej.
På fråga 5 Vad är det främsta hindret till att du ska anställa någon? uppger 43,4 procent att de saknar anställningsbehov. 26,9 procent anger att det är för dyrt, 11,9 procent att reglerna är krångliga och 17,7 procent annat hinder.
Uppdelat på ekonomi/redovisning och övriga branscher är resultatet:
Alla branscher (utom ekonomi/redovisning)
Anställningsbehov saknas 40,1 procent
För dyrt 29,0 procent
Krångliga regler 14,9 procent
Annat hinder 16,0 procent
Branschen ekonomi/redovisning
Anställningsbehov saknas 47,6 procent
För dyrt 24,3 procent
Krångliga regler 8,6 procent
Annat hinder 19,5 procent
Mer än var fjärde företagare anser att det är för dyrt att anställa. Krångliga regler upplevs som ett mycket större hinder i gruppen Alla branscher utom ekonomi, något som har sin förklaring i företagens kompetens- och verksamhetsområde.
Under Frivillig motivering till fråga 5 är det tydligt att en stor andel av dem som svarat annat hinder ser matchning av kompetens som det främsta hindret att anställa. I denna grupp är det bristen på kvalificerad arbetskraft som gör att företagen inte anställer.
Kopplingen mellan frågorna 2 (viktigaste företagarfrågan i riksdagsvalet) och 5 (främsta hindret att anställa) visar tydligt att de viktigaste företagarfrågorna i stor utsträckning också utgör de hinder som företagarna har för att kunna anställa.
Svaren på fråga 6 Har du utnyttjat växa-stödet tidigare? visar att endast 7,5 procent av företagen i undersökningen har nyttjat växa-stödet tidigare. Bland de 92,5 procent som inte nyttjat stödet är det en stor andel som inte har behov eller förutsättningar att anställa. I det frivilliga kommentarsfältet är det dock hela nio procent som anger att de inte känner till att växa-stödet finns. Bland de företag som har vetskap om stödet anger merparten att de inte uppfyller alla kriterier för att kunna nyttja stödet.
På fråga 7 Hur många fler bedömer du kunna anställa under nästa år med oförändrat växa-stöd, det vill säga växa-stöd för TVÅ (2) anställda? bedömer sammanlagt 20,5 procent av de svarande att de kan anställa 1–2 personer med nuvarande utformning av växa-stödet. Mikroföretagen sysselsätter hundratusentals personer
De siffror som Björn Lundén har beställt från SCB visar att de flesta jobben bland småföretagen i Sverige finns i företag med 1–9 anställda. Dessa företag sysselsätter tillsammans 384 952 personer, att jämföra med 267 779 i företag med 10–49 anställda. Samtidigt finns det 88 518 företag som helt saknar anställda. I statistiken undantas företag som omsätter mindre än 500 000 kronor samt branschgrupperna A – Jordbruk, Skogsbruk och Fiske och L – Fastighetsverksamhet. Den statistik som finns i dag gör det inte riktigt tydligt hur många företag som har 0–2 anställda och därmed befinner sig inom spannet för växa-stödet.
Växa-företagen ryms även till viss del inom den grupp som har 1–9 anställda, vilket betyder att de är fler än de 88 518 företag som tillhör gruppen företag som saknar anställda. Närmare studier behövs för att klargöra exakt hur många företag det handlar om. Men redan om vi räknar bort alla företag med mer än 0 anställda syns en tydlig potential för tusentals nya jobb.
Björn Lundén har bett SCB bryta ner statistiken på regional nivå och bilden är genomgående densamma för samtliga län. De flesta av jobben bland småföretagen finns i de allra minsta företagen, med upp till nio anställda. Nedan finns tabeller över hur många företag som har 0 anställda samt hur många personer som är anställda i företag med 1–9 anställda respektive 10–49 anställda i Sverige i dag.
Tabellerna är uppdelade per län.