Fördelar och nackdelar med enskild firma
Det kan vara svårt att veta vilken företagsform du ska välja när du startar en verksamhet. Att börja med att driva verksamheten som en enskild firma brukar vara ett bra råd. Du kan sedan övergå till aktiebolag när verksamheten börjar bli riktigt lönsam. Räknar du med att det kan bli förluster under de första åren bör du alltså inte välja aktiebolag. Innebär verksamheten ekonomiska risker är dock aktiebolagsformen att föredra.
Fördelar med enskild firma
Lägre sociala avgifter
När det gäller socialavgiftsnivån är den lägre i en enskild firma än i ett aktiebolag. Egenavgifterna är nämligen bara 28,97 % för den som har normalnivån (miniminivån) med 7 karensdagar i sjukförsäkringen. Jämfört med arbetsgivaravgifterna som ligger på 31,42 %. Dessutom gäller lägre egenavgifter om man väljer fler karensdagar än 7. Det sker också en generell nedsättning av egenavgifterna med 7,5 procentenheter på vinster upp till 200 000 kr. Vid normalnivån 7 karensdagar resulterar det i egenavgifter på enbart 21,47 % gällande denna del av vinsten. Väljer man däremot 1 karensdag i sjukförsäkringen, vilket är möjligt, blir egenavgifterna obetydligt högre än vid 7 karensdagar.
Om du närmar dig 61-årsstrecket och redan har ett aktiebolag kan det vara av särskilt intresse att komplettera det med en enskild firma. Det finns nämligen en speciell regel som gynnar enskilda näringsidkare och delägare i handelsbolag genom att de får lägre egenavgifter. Regeln gör att det då endast blir 10,21 % egenavgifter på överskottet i företaget. För att det ska gälla måste de ha fyllt 61 år och ta ut full allmän pension hela kalenderåret, vilket innebär att hela pensionen från Pensionsmyndigheten (inklusive premiepensionen) måste tas ut från januari till december. Motsvarande möjlighet finns inte för den som har lön, t ex från sitt eget aktiebolag. I det här fallet är det därmed inte lika fördelaktigt att ha ett aktiebolag som en enskild firma.
För de som är 65+ blir däremot bestämmelserna likadana för alla företagsformer med arbetsgivaravgifter och egenavgifter på 10,21 %. Oavsett företagsform kan den som vill då sluta att ta ut pension eftersom man ändå får den sänkta avgiften.
Inget krav på aktiekapital
Det finns både privata och publika aktiebolag i Sverige. När du startar ett privat aktiebolag måste du ha minst 25 000 kr i registrerat aktiekapital, som kan bestå av antingen kontanter eller registrerad egendom. Det registrerade aktiekapitalet för publika aktiebolag är minst 500 000 kr. Något liknande krav finns inte för enskild firma.
Nackdelar med enskild firma
Passar inte om man vill driva företag med andra
En enskild firma ägs alltid av en person medan ett aktiebolag kan ägas av flera personer. Därmed är det lämpligt att ha en enskild firma om man ska driva företaget själv men inte om man ska driva det med någon eller några andra. Då passar det ypperligt att ha ett aktiebolag. Istället för att kompanjonerna har varsitt företag som samarbetar blir det då enklare och mer effektivt.
Däremot kan flera enskilda näringsidkare samarbeta i ett så kallat enkelt bolag, men att driva en verksamhet som ett enkelt bolag kan vara ganska besvärligt rent administrativt. Det gäller främst bokföring, fakturering och deklaration. Ett enkelt bolag är egentligen inte heller en företagsform utan en samarbetsform och ett enkelt bolag kan inte registreras. Delägarna i ett enkelt bolag kan dock registreras hos Bolagsverket. Det ger inget namnskydd men ett slags bevis för vilka personer som ingår i det enkla bolaget. Någon av delägarna måste registrera namnet, t ex som enskild firma, om namnet behöver skyddas. Därefter kan det lånas ut till det enkla bolaget.
Den lämpligaste företagsformen för vissa branscher
Kulturarbetare som har enskild näringsverksamhet eller handelsbolag får kvitta underskott av konstnärlig eller litterär näringsverksamhet mot inkomst av tjänst. Det får den som har ett aktiebolag inte göra, vilket innebär att aktiebolagsformen kan vara olämplig för kulturarbetare. Aktiebolagsformen är extra ofördelaktig om du är bildkonstnär, eftersom du då (istället för 12 % eller ingen moms alls) måste redovisa 25 % moms på konstverken. Det kan dock vara fördelaktigt med aktiebolag för ”lönsamma” bildkonstnärer och för kulturarbetare som sysslar med annat än bildkonst, som t ex författare, eftersom momsen då ändå redovisas utan begränsningar.
När det gäller lantbruk är det mer eller mindre omöjligt för ett aktiebolag att förvärva lantbruksfastigheter med anledning av kravet på förvärvstillstånd. Alltså är inte fördelarna med att driva lantbruk i aktiebolagsform särskilt stora, i varje fall inte ur skattesynpunkt, i och med möjligheterna till räntefond och expansionsfond i enskild näringsverksamhet. Det förekommer därför att själva driften av lantbruket läggs in i ett aktiebolag, medan man fortfarande bedriver själva fastigheten som enskild näringsverksamhet.
Du kan läsa mer om de speciella bestämmelserna för jord och skog i boken Jord- & skogsbruk.