Några vanliga familjejuridiska frågor
Ärver särkullbarnet mitt företag?
Ett vanligt konfliktämne när det gäller företag och familjejuridik är särkullbarn. Särkullbarn har rätt att få ut sitt arv på en gång när föräldern avlider och behöver alltså inte vänta tills efterlevande make går bort. Detta kommer ofta som en överraskning för den efterlevande maken.
Effekten kan bli att särkullbarnet ärver hela företaget eller att barnet och efterlevande make blir samägare till företaget. Det är inte alltid önskvärt eftersom företaget kan vara makarnas huvudsakliga inkomst och det kan rentav vara så att den efterlevande maken har avstått från annat arbete för att hjälpa till i verksamheten.
Särkullbarnet kan avstå från arvet så att den efterlevande maken kan driva företaget vidare. Om så inte är fallet kan ett testamente och/eller livförsäkringar vara en lösning för den efterlevande maken:
- En livförsäkring kan möjliggöra för den efterlevande maken att lösa ut särkullbarnet.
- Ett testamente kan reducera särkullbarnets arv till hälften (den så kallade laglotten, som ett barn alltid har rätt att få ut). Resterande del går till den efterlevande maken. I testamentet kan man bestämma att särkullbarnet ska ha resterande del av arvslotten först när den efterlevande maken har gått bort.
Exempel:
Ayla har ett aktiebolag och är gift med Alex. Om Ayla går bort vill de båda makarna att Alex ska kunna driva företaget vidare. Men problemet är att Ayla har ett särkullbarn.
Ayla skriver av den anledningen ett testamente med innebörden att hennes särkullbarn får ut sin laglott när hon går bort och resterande del av arvslotten när Alex avlider. För att säkerställa att Ayla kan lösa ut särkullbarnet (så att särkullbarnet får ut laglotten) tecknar makarna en livförsäkring.
Bör jag som företagare skriva äkenskapsförord?
Det beror på. När en av makarna driver företag kan det vara nödvändigt att göra ett äktenskapsförord för att skapa arbetsro för alla som är inblandade i företaget. De övriga delägarna och de anställda behöver då inte oroa sig för att en företagsledares make kan tvinga sig in i företaget. Det är inte heller ovanligt att den som ska gifta sig är skyldig enligt villkor i ett aktieägaravtal att göra aktierna i bolaget till enskild egendom genom äktenskapsförord.
Går det att göra barnen arvlösa genom testamente?
Detta är en fråga vi får överraskande ofta. Svaret är att ett barn har alltid rätt att få ut sin laglott, vilken utgör hälften av arvslotten. Arvslotten är den del av kvarlåtenskapen som en legal arvinge har rätt till enligt den legala arvsordningen. Säg att den avlidne har två bröstarvingar (t ex barn) och en kvarlåtenskap på en halv miljon kr. Då är vardera barns arvslott 250 000 kr och laglotten, som barnet har rätt att kräva, 125 000 kr.