Olikformig behandling av ränta och utdelning
Syftet med ändringarna är att minska den olikformiga behandlingen av kostnaden för lånat kapital (ränta) och kostnaden för eget kapital (utdelning). Fram till 2019 gällde att räntekostnader – men inte utdelning – fick dras av, vilket kunde leda till att företag föredrog att finansiera verksamheten med lån istället för med eget kapital.
Begränsat ränteavdrag
För att komma till rätta med problemet infördes begränsningar i avdragsrätten för räntekostnader . Det finns nu två alternativa regler för ränteavdrag:
-
Förenklingsregeln
-
EBITDA-regeln.
Förenklingsregel
Förenklingsregeln innebär att ett negativt räntenetto får dras av upp till 5 000 000 kr. För företag i intressegemenskap gäller beloppsgränsen för företagens sammanlagda räntenetto.
Avdrag för negativt räntenetto = max 5 000 000 kr
EBITDA-regeln
Företag som inte väljer förenklingsregeln ska tillämpa en s k EBITDA-regel som innebär att ett negativt räntenetto får dras av med högst 30% av ett skattemässigt EBITDA.
Avdrag för negativt räntenetto = 30 % av EBITDA
EBITDA
= Skattemässigt överskott före avdrag för negativt räntenetto och eventuellt kvarstående negativt räntenetto
+ ränteutgifter
– ränteinkomster
+ årets skattemässiga värdeminskningsavdrag
+ årets avsättning till periodiseringsfond
– årets återföring av periodiseringsfond
– överskott från andelar i svenska handelsbolag
– överskott från utländska delägarbeskattade juridiska personer
Kvarstående räntenetto
Om ett företag inte har kunnat göra avdrag för hela sitt negativa räntenetto får det kvarstående räntenettot sparas och dras av kommande beskattningsår om det då finns utrymme för avdrag. Kvarstående räntenetto får sparas i högst sex år. Om det bestämmande inflytandet över företaget övergår till ny ägare upphör rätten att utnyttja kvarstående räntenetto.
Vill du ha full koll på skattereglerna rekommenderar vi böckerna Eget aktiebolag samt Enskild firma.