Då makarna skiljs ska deras egendom delas upp mellan dem genom bodelning. Makarna måste göra bodelning utom i de fall makarna endast har enskild egendom och ingen av dem begär att få överta bostad eller bohag från den andra maken. En bodelning ska också göras vid den ena makens död om den efterlevande maken inte motsätter sig detta.
Äktenskapsbodelning
Bodelning under bestående äktenskap kallas också äktenskapsbodelning. En make kan aldrig tvingas att göra äktenskapsbodelning. En sådan är en helt frivillig uppgörelse mellan makarna.
Makarna ska vara överens om
-
att en bodelning ska göras och
-
hur egendomen ska fördelas mellan dem.
Det innebär att om endast en av makarna vill bodela under äktenskapet, eller om makarna inte kan komma överens om fördelningen av tillgångarna, kan bodelningen inte genomföras. Det finns inga möjligheter att via tingsrätten utse en bodelningsförrättare för att tvångsvis genomföra bodelningen, vilket det gör i samband med en skilsmässa.
Anmälan om äktenskapsbodelning
Innan makarna gör en bodelning under bestående äktenskap måste de anmäla detta till Skatteverket. Makarna behöver dock inte ange något skäl i sin anmälan. Huvudsaken är att makarna är överens om bodelningen. Anmälan kostar 275 kr och till den ska personbevis för makarna bifogas.
Innan skilsmässoansökan
Makarna är fortfarande gifta efter att de lämnat in en ansökan om skilsmässa. Det är först när domstolens dom på skilsmässa har vunnit laga kraft som äktenskapet är upplöst. Men trots att de faktiskt fortfarande är gifta kan makarna inte göra en bodelning under bestående äktenskap sedan skilsmässoansökan lämnats in.
Enligt ett rättsfall är det inte ens möjligt att göra en bodelning under bestående äktenskap efter skilsmässoansökan även om makarna kommit överens om detta innan skilsmässoansökan lämnades in. Även om bodelningsavtalet har upprättats innan skilsmässoansökan lämnades in, pågår ett mål om äktenskapsskillnad då makarna ansökt om skilsmässa. Skatteverket ska då registrera handlingen som ett föravtal om bodelning på grund av äktenskapsskillnad.
Makarna kan dock sannolikt återta sin ansökan om skilsmässa och därefter lämna in sin bodelning under bestående äktenskap. Sedan detta gjorts kan makarna lämna in en ny skilsmässoansökan. Då makarna återtar ansökan avskrivs skilsmässoärendet hos tingsrätten, dvs något mål om äktenskapsskillnad pågår inte efter att ansökan återtagits.
Äktenskapsbalken 9 kap 1 §
NJA 1997 s 201
Varför bodela under äktenskapet?
Makar kan ha olika skäl till att genomföra bodelning under bestående äktenskap. Det kan vara
-
för att reda ut vem som äger vad
-
för att göra makarna ekonomiskt jämställda
-
för att hindra att en skuldsatt makes borgenärer kommer åt hans tillgångar
-
ett alternativ till gåva mellan makarna.
Många gånger finns en koppling mellan reglerna om giftorätt och makarnas motiv att göra bodelning under bestående äktenskap. Därför måste man förstå reglerna om giftorätt innan man kan bestämma sig för om det finns skäl att göra äktenskapsbodelning. Det är också vanligt att makarna behöver upprätta ett äktenskapsförord för att äktenskapsbodelningen ska ge avsedd effekt.
Giftorätt
Giftorätten saknar normalt betydelse så länge makarna är gifta. Giftorätten innebär inte att makarna har samäganderätt till tillgångarna. Giftorätten hindrar inte heller ägarmakens borgenärer från att ta en tillgång i anspråk för att få betalt för en skuld, t ex genom utmätning.
Genom en bodelning under bestående äktenskap kan makarna utlösa giftorätten, dvs den fattigare makens anspråk på halva värdet av allt giftorättsgods omvandlas till en äganderätt. Genom bodelningen överförs värdet av tillgångarna i enlighet med giftorättsanspråket.
Äktenskapsbodelning är det enda sättet för makarna att omvandla anspråket på giftorätt till en äganderätt utan att upplösa äktenskapet.
Äktenskapsförord
Ett äktenskapsförord är en form av avtal där makarna kan bestämma att saker de äger ska vara enskild egendom istället för giftorättsgods. Äktenskapsförordet kan inte användas för att överföra äganderätten till egendom mellan makarna. Förordet kan endast reglera vilken status en viss tillgång ska ha, giftorättsgods eller enskild egendom. Överföringen av äganderätten görs genom bodelning (eller försäljning eller gåva) mellan makarna.
Gåva istället
Efter slopandet av gåvoskatten (17 december 2004) är gåva det enklaste sättet att föra över tillgångar till den andra maken utan beskattning. Därför har betydelsen av bodelning under bestående äktenskap minskat. Vi kommer ändå att gå igenom bodelning under bestående äktenskap eftersom makarna har den möjligheten.
Ägarutredning
Då makarna varit gifta under lång tid är det ofta oklart vem av makarna som äger vad. Vid en bodelning måste makarna sätta sig ned och anteckna vilka tillgångar som finns och vem av makarna som har betalat för de olika sakerna. Först därefter kan man göra upp om vem som ska ha vad.
Efter makens död
Om äktenskapet upphör för att ena maken avlider gäller särskilda regler för bodelningen, bl a har den efterlevande maken rätt att bestämma att vardera maken ska behålla sitt giftorättsgods. Om det är den make med mest giftorättsgods som lever längst kan det finnas skäl att bestämma att bodelningen ska gå till på detta sätt.
Då bodelningen ska göras med anledning av ena makens död, är det den efterlevande maken och dödsbodelägarna efter den avlidne maken som ska komma överens. Efterlevande make kan också vara dödsbodelägare. Det kan förstås vara besvärligare än att göra upp med maken medan denne fortfarande är i livet. Dessutom är det lättare att ha det hela klart och slippa ta itu med frågan om vem som ägde vad när maken nyss avlidit. Den avlidne makens arvingar kan t ex vägra att godta den efterlevande makens påståenden om att hon är ensam ägare till merparten av tillgångarna.
Lättare när båda är i livet
Därför kan det vara vettigt om äldre makar gör en bodelning under bestående äktenskap medan båda är i livet. Detta gäller också yngre par där den ena maken är allvarligt sjuk, och i samtliga fall där makarna har varit gifta under lång tid. Det kan vara svårt att skaka fram kvitton på saker som köpts för länge sedan. Mellan makarna spelar det inte heller någon roll vem som ska anses vara ägare till vilka saker. Makarna kommer sannolikt ändå att leva tillsammans tills den ena avlider.
Kvitton behövs inte
Efter det att makarna gjort äktenskapsbodelningen spelar det inte längre någon roll om det finns kvitton på de saker som fördelats genom bodelningen. Äganderätten till de olika tillgångarna framgår nämligen av bodelningsavtalet.
Ekonomisk utjämning
Makarna kan vilja bodela under bestående äktenskap trots att man har relativt klart för sig vem som äger vad. Ett syfte kan då vara att överföra tillgångar till den av makarna som har minst värdefulla tillgångar. Bodelningen kan då göras med eller utan äktenskapsförord. Kom ihåg att gåva oftast är ett enklare alternativ till att bodela under bestående äktenskap.
Utan äktenskapsförord
Om makarna bodelar utan att upprätta ett äktenskapsförord ska värdet av båda makarnas giftorättsgods läggas samman och delas lika. Makarnas skulder ska dock minska värdet av giftorättsgodset innan man delar. Det är endast nettot som ska delas. Om det inte finns någon enskild egendom kommer makarna efter bodelningen att äga lika mycket.