Votering sker vanligtvis med handuppräckning. Den som vill ha en votering till stånd måste se till att ropa votering innan klubban gått i bordet. Efter klubbslaget är det för sent. Mötesordföranden bör därför låta klubban vila i luften någon sekund. Denna åtgärd ska ge utrymme för rop på votering. Den Mötesordförande som klubbar för snabbt begår ett formfel.
Observera att det räcker med att ropa votering rakt ut i luften. Ordförandens svar ska alltid vara detsamma: Votering är begärd och ska verkställas.
Rösträkning
Den som inte godkänner voteringens beräkning eller är nyfiken på hur rösterna fördelar sig exakt, kan begära rösträkning. Det görs på motsvarande sätt som vid begäran av votering. Alltså före det att beslutet är klubbat. Processen ska då göras om. Vid rösträkning bör handuppräckning göras på så sätt att varje yrkande tas för sig.
Sluten votering – sällsynt vid beslut i sakfråga
Den som vill ha sluten votering i en sakfråga kan begära detta. Detta är dock mycket sällsynt. Här måste man se vad föreningens stadgar säger.
Enligt stadgarna i vissa föreningar ska man ha sluten votering om någon begär det. I andra ska ett sådant yrkande prövas och bifallas av mötet med enkel majoritet (se nedan). Stadgarna kan också innebära sluten votering överhuvudtaget inte är tillåten vid beslut i sakfrågor, utan bara vid personval.
Vid differentierad rösträtt (exempelvis enligt andelstal) går det inte att ha sluten omröstning, eftersom man då inte vet hur många röster varje röstsedel har. I så fall måste man skriva vars och ens röstetal på röstsedeln, och då är den slutna omröstningen knappast hemlig längre ifall alla har olika andelar.
Sluten votering ska begäras i samband med yrkandet om votering.
Sluten votering sker med röstsedlar och detta kräver att man följer en viss procedur. Mötesordföranden ska bland annat justera röstlängden, vilket innebär att han eller hon ska kontrollera hur många röstberättigade som är närvarande. Därefter delas röstsedlarna ut. Mötesordföranden är skyldig att noga redogöra för röstproceduren i dess helhet så att alla mötesdeltagare förstår exakt vad som gäller.