Olika typer av aktieindexobligationer
Under de senaste åren har också antalet varianter av aktieindexobligationer ökat kraftigt. De aktieindexobligationer som först lanserades emitterades alltid till nominellt belopp, vilket innebar att satsat kapital alltid återbetalades.
Numera finns möjligheter till högre avkastning, men då på bekostnad av lägre kapitalgaranti. Exempelvis återbetalas endast 90% av satsat kapital om det underliggande indexet är oförändrat eller har sjunkit under obligationens löptid. Men å andra sidan blir avkastningen högre vid en positiv utveckling av indexet.
På marknaden förekommer även aktieindexobligationer där avkastningen är baserad på den högsta notering som indexet når under obligationens löptid. Vidare finns det i vissa fall möjlighet att spekulera i både upp- och nedgångar på marknaden.
De första aktieindexobligationerna var normalt knutna till ett enda index. Numera finns det obligationer som väger samman olika index eller bygger på ett antal utvalda aktier. Till exempel finns det aktieindexobligationer som ger möjlighet att spekulera i en uppgång på samtliga nordiska börser.
Under senare år har det även blivit allt vanligare med aktieindexobligationer som har en garanterad avkastning. Den garanterade avkastningen betalas ut som en klumpsumma i samband med inlösen av obligationen eller löpande, exempelvis en gång per år. Garanterad avkastning på en aktieindexobligation beskattas som ränta (RÅ 2003 ref 48).
Handel med aktieindexobligationer
Handel med aktieindexobligationer sker på Stockholmsbörsens särskilda obligationsmarknad. Samtliga noterade aktieindexobligationer är registrerade hos Euroclear Sweden. Obligationerna noteras i procent av det nominella värdet. Efter börsens stängning publiceras dagligen officiella kurslistor på internet.
Köp, försäljning och återbetalning
För samtliga köp och försäljningar under obligationens löptid upprättas avräkningsnotor. På obligationens slutdag återbetalas det nominella beloppet, plus eventuell avkastning till de som är registrerade som ägare till obligationerna. Någon avräkningsnota upprättas inte i samband med återbetalningen på slutdagen.
Låg likviditet
De flesta som sparar i aktieindexobligationer behåller obligationerna under hela löptiden, vilket medför att likviditeten i marknaden är låg.
Aktiekorgsbevis
För att förstå vad ett aktiekorgbevis är bör man först veta vad en aktiekorg är.
Aktiekorg
En aktiekorg är en sammansättning av aktier, vanligtvis aktier inom en viss sektor. En aktiekorg innehåller alltså ett antal olika aktier vars avkastning är beroende av utvecklingen på samtliga aktier.
Avkastningen på en aktieindexobligation kan exempelvis vara kopplad till värdeutvecklingen i en aktiekorg. Aktiekorgbevis är däremot ett särskilt värdepapper som skiljer sig från aktieindexobligationen.
Aktiekorgsbeviset, inte en option
Aktiekorgsbeviset är inte en option, utan en samling aktier som skapar ett aktieindex. Aktieindexet är specifikt för aktiebevisets underliggande aktier, vilket ofta gör det svårt att värdesätta värdepappret. Ofta är aktiekorgar därför sammansatta med fokus på en eller ett fåtal sektorer. En sektoriell aktiekorg kan ibland bli väldigt likt ett sektoriellt index med inga eller endast ett fåtal aktier utanför den givna sektorn.
Fördelen med aktiekorgsbevisen är att man kan satsa på en enda eller ett fåtal sektorer som man tror på framöver. Man kan också exkludera specifika bolag som man inte tror på och på så vis skräddarsy aktiekorgen.
Beskattning
Löpande avkastning
Strukturerade produkter ger vanligtvis ingen löpande avkastning, utan all värdetillväxt betalas ut vid löptidens slut (eller vid försäljning om aktieindexobligationen säljs före slutdagen).
I de fall det finns en garanterad avkastning ska denna del beskattas som ränta. Om en sådan obligation säljs under löptiden ska den garanterade avkastningen brytas ut och behandlas som räntekompensation (se artikeln Obligationer – skatt och deklaration).
RÅ 2003 ref 48
Om den garanterade avkastningen ska beskattas så redovisas den på en kontrolluppgift som en ränteinkomst och ska normalt förtryckas i din inkomstdeklaration såsom ränta. Om innehavet av den strukturerade produkten finns på ett schablonbeskattat konto så sker ingen ytterligare beskattning (se artikeln Investeringssparkonto och kapitalförsäkring).
Avyttring
Definition av aktieindexobligationer
Högsta förvaltningsdomstolen fastställde 1994 (RÅ 1994 ref 26) att marknadsnoterade aktieindexobligationer är att behandla som ett aktierelaterat finansiellt instrument enligt 48 kap 2 § IL. Därmed ska kapitalvinster och kapitalförluster på aktieindexobligationer behandlas som kapitalvinster och kapitalförluster på aktier. Läs mer om detta i artikeln Aktier – skatt och deklaration.
Högsta förvaltningsdomstolens motivering är att värdeförändringen på en aktieindexobligation inte framgår av emissionsvillkoren utan i stället är beroende av prisutvecklingen på de underliggande aktierna.
De aktieindexobligationer som inte är marknadsnoterade redovisas i stället som en kapitalplacering i övriga tillgångar likt andra ej marknadsnoterade värdepapper, som exempelvis onoterade fondandelar, konvertibler, indexobligationer mm.
Definition av aktiekorgbevis
Aktiekorgbevis kategoriseras inte separat skattemässigt, utan bedöms som ett aktierelaterat instrument (RÅ 2000 not 8). Detta innebär att beskattningen sker likt den för aktier och aktieindexobligationer.
Onoterade aktiekorgbevis redovisas på samma sätt som onoterade aktieindexobligationer (se ovan).
Redovisning
Samtliga strukturerade produkter som vi behandlat ovan redovisas vid avyttring på K4-blanketten.
Eftersom reglerna om kapitalvinst och kapitalförlust på aktier blir tillämpliga på marknadsnoterade aktieindexobligationer och aktiekorgbevis ska redovisning av inlösen eller försäljning göras på K4-blankettens förstasida.
Observera vad som sagts ovan om garanterad avkastning. Om du fått garanterad avkastning (i form av exempelvis ränta) ska denna del inte tas med i kapitalvinstberäkningen på K4-blanketten.
Samtliga de strukturerade produkter som vi behandlat benämns av Skatteverket som värdepapper utan kategori. Det innebär att Skatteverket inte maskinellt kan kategorisera dessa värdepappersavyttringar. Du måste alltså i dessa fall själv fylla i till vilket avsnitt försäljningen hör.
Marknadsnoterade aktiekorgbevis, aktieindexobligationer och liknande redovisas som försäljning på K4-blanketten under sektion A (första sidan). Ej marknadsnoterade värdepapper av dessa typer redovisas också på K4-blanketten, men under sektion D.
Marknadsnoterade strukturerade produkter får även innehas på konton som schablonbeskattas. Beskattningen sker på samma sätt som för andra innehav på dessa typer av konton. Det ska också nämnas att onoterade värdepapper inte får förvaras på ett investeringssparkonto (läs mer i artikeln Investeringssparkonto och kapitalförsäkring).