Progressiv skatt
För löntagare och för enskilda näringsidkare är inkomstskatten på förvärvsinkomster progressiv (procentsatsen ökar vid högre inkomster).
Den del av årets förvärvsinkomst som ligger över den så kallade brytpunkten för statlig inkomstskatt beskattas hårdare än den del som ligger under. Det beror på att statlig skatt (med 20 procent) enbart tas ut på den överskjutande delen. På den del av inkomsten som ligger under brytpunkten är det bara kommunal skatt.
För näringsidkare är brytpunkten för vinsten i näringsverksamheten högre, eftersom den ska räknas före schablonavdrag för egen avgifter/särskild löneskatt, som ligger mellan 6 och 25 procent.
Observera att det bara är den del av inkomsten som ligger över brytpunkten, som beskattas hårdare. På den del av inkomsten som ligger under brytpunkten är skatten oförändrad även om man totalt sett hamnar över brytpunkten.
Marginalskatteplanering
Tidigare, när Sverige hade ett betydligt större skattetryck än man har i dag, var det mycket vanligt med olika former av marginalskatteplanering i syfte att minska den totala skatten. Även i dag förekommer marginalskatteplanering i relativt stor utsträckning.
Marginalskatteplanering bygger på att du genom olika åtgärder minskar din deklarerade förvärvsinkomst under år när du ligger över brytpunkten, och istället skattar för pengarna när du senare (eller tidigare) år ligger under brytpunkten.
Hur vet jag min marginalskatt?
Enklaste sättet att ta reda på vilken marginalskatt man betalar är att titta i skattetabellen hur mycket skatt som dras på din lön idag och jämföra med hur mycket skatt som dras om du får ytterligare en tusenlapp i lön.